به یاد «هادی نخعى»؛ تاریخ نگار جنگ تحمیلی

 

درگذشت دکتر هادی نخعی که پس از یک دوره سخت از بیماری اتفاق افتاد؛ پایاتی بر زیست محققانه و دردمندانه او بود. با این حال، آثار او به ویژه در حوزه تاریخ جنگ ایران و عراق و همچنین منش و روشی که از خود به جای گذاشت، همچنان باقی و درس‌آموز است.

دکتر هادی نخعى؛ تاریخ نگار متفکر جنگ ایران و عراق دار فانى را وداع گفت.

 

با شکل‌گیری دفتر سیاسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۸، فضایی برای توان فکری و عقیدتی سپاه که برآمده از انقلاب اسلامی و الگوی مبارزه علیه رژیم شاه بود، فراهم آمد. با آغاز جنگ در پاییز سال ۱۳۵۹، بخش تاریخ جنگ در دفتر سیاسی به‌منظور جلوگیری از تحریف دفاع سراسری مردم ایران در مقابل تجاوز ارتش بعثی عراق شکل گرفت.

 

 



به نظر می‌رسد در آن برهه دغدغۀ اصلی دفتر سیاسی در بحث تاریخ جنگ، ثبت دقیق وقایع جنگ بوده است و همچنین محفوظ ماندن آن‌ها برای انتقال به نسل‌های آینده. این رویکرد از یک ذهنیت محوری نشأت می‌گرفت که جنگ با عراق را یک دفاع اعتقادی، حماسی و برآمده از اندیشۀ انقلاب اسلامی و امام خمینی تلقی می‌کرد. این ذهنیت هیچ‌گاه تغییر پیدا نکرد و تلاش هاى راویان و تاریخ نگاران جنگ در قالبِ دفتر تحقیقات جنگ، منتهى به تجربه و سرمایه اى بى بدیل در تاریخ جنگ هاى دنیا شد.
هادی نخعی، از پایه‌گذاران تاریخ‌نگاری جنگ در دفتر سیاسی سپاه بود. در دوران جنگ مسأله آموزش راویان و تهیه محتوای کاربردی برای فعالیت آن‌ها با ابتکار و همت او صورت می‌پذیرفت. جزواتی که در آن دوره به‌عنوان دفترچه راهنما یا دستورالعمل کار راویان مورداستفاده قرار می‌گرفت، حاصل زحمات دکتر نخعی است. همچنین طراحی پروژه عظیم روزشمار جنگ ایران و عراق که مرجع اصلی تاریخ تحلیلی جنگ به‌حساب می‌آید و تعداد زیادی از محقّقین و پژوهشگران در آن فعالیت می‌کنند، مرهون تلاش‌ها و اندیشه‌های دکتر نخعی است. شماری از مجلّدات روزشمار جنگ ایران و عراق توسط هادی نخعی به رشته تحریر درآمده و یا مورد نظارت و بازبینی قرارگرفته است.
دکتر هادی نخعی، استاد دانشگاه، راوی جنگ تحمیلی و محقّق ارشد مرکز مطالعات جنگ، ساعاتى پیش در گذشت. دغدغه‌های وی در حفظ امانت تاریخی مشاهدات و وقایع جنگ او را به مسیری کشاند که بیش از سی سال در آن استوار ماند. او خود مبدع کلمۀ «راوی» برای کسانی بود که به جبهه می‌رفتند و همپای فرماندهان جزئیات تاریخی جنگ را ثبت و ضبط می‌کردند.

روشمندی در تدوین تاریخ جنگ، تعهد به امانت‌داری وقایع جنگ و همچنین کیفیتِ نوشتن در حوزه جنگ، ازجمله آموزه‌ها و آورده‌های او برای محققین و تاریخ نگاران جنگ ایران و عراق به حساب مى آید.

درگذشت دکتر هادی نخعی که پس از یک دوره سخت از بیماری اتفاق افتاد؛ پایاتی بر زیست محققانه و دردمندانه او بود. با این حال، آثار او به ویژه در حوزه تاریخ جنگ ایران و عراق و همچنین منش و روشی که از خود به جای گذاشت، همچنان باقی و درس‌آموز است.

گروه جهاد و مقاو.مت آگاه سازی، از خداوند متعال براى ایشان غفران و آرامش طلب مى نماید.
نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.